8 Mayıs 2012 Salı

Mashad Ziyaretim

Mashad’a ilk defa Haziran 2010’da gittim.  THY ile direk uçtum.  İran’ın doğusunda, Tahran’dan sonra önde gelen kentlerindendir.  Dini açıdan Şiier için anlamı olan bir kent.  Senede 20 milyon İranlının ziyaret ettiğini öğrendim.    İşte ilk seyahatimden izlenimler:

·         Dini vasıfları ön planda, Tahran ile arasında dağlar kadar fark var.  İmam Rıza ve bazı önemli dini şahısların türbeleri şehir merkezinde bulunuyor.  Özellikle yaz aylarında, ciddi bir ziyaretçi akını var. 
·         Ben de bu dini merkezi ziyaret etme fırsatı buldum.  Cami içi çok enteresandı.  Cam parçaları ile giydirilmiş duvarlar, değişik bir görünüme yol açıyordu.  Gördüğüm kadarı ile, ziyarete gelen İran’lıların bağış yapma adedi var. 
·         Mashad’da İran’da toplamda hiç görmediğim kadar kara çarşaflı bayan gördüm.  Tahran’da görmeye aışık olduğumuz, saçları yarı açık, abartı makyajlı, gözleri sürmeli, burunları estetikli İranlı bayanları Mashad’de çok göremedim.
·         Türkmenistan’a çok yakın, 100 km uzaklıkta.  Afganistan’a da yakın sayılır. Oldukça fazla Afgan yaşadığı söyleniyor. 
·         Çöl iklimini andıran bir iklim var.  35 derece sıcaklık ama nem yoktu.  Akşamüstüleri rüzgar esti, yağmur damladı. 
·         Dükkanlar öğlen 11-16 arası kapalı.  16’dan sonra açılıp, akşam geç saatlere kadar açık.  Bizim de ziyaret ettiğimiz firmalar, geç çalışmaya başlayıp, erken kapanıyordu.  Örneğin bir fabrikadan saat 15:00 gibi, hep beraber çıktık.