30 Haziran 2012 Cumartesi

Gürcistan'ın Yenilenen Başkenti: Tiflis (Haziran 2012)

Bu seyahatimde, Tiflis’te ciddi bir yenilenme ve altyapı yatırımı olduğuna şahit oldum.  Nehir kenarındaki yollar düzenleniyor, bazı caddelerdeki tüm binaların dış cephesi yenileniyor, yeni oteller inşa ediliyor.  Yukarıdaki resimde kentin ana caddesi Rustaveli üzerindeki restore edilen binalardan birinde asılı büyük afiş dikkat çekiyor:  Brand New Georgia: Saakashvili rebuilds a country:  Yepyeni Gürcistan, Başkan Saakashvili bir ülkeyi yeniden inşa ediyor, deniyor.  Hakikaten insan şehirde dolaşırken bu izlenime kapılıyor.  İşte yenilenen Tiflis'ten bazı izlenimler: 

Solda, nehir kenarında, şehrin merkezinde yapılmakta olan yeni ve büyük bir inşaat. Devlet binası olacağı söyleniyor.  Zaten ülkedeki devlet ile ilgili yeni binaların çoğunun modern ve transparan bir konsept ile yapıldığı dikkat çekiyor.  Örneğin tüm Polis karakolları geniş camlı, içi görülebilir binalar. Şeffaf yönetim anlayışını sembolize ediyor.





Bu resimde de Rustaveli'nin bir ucundaki özgürlük meydanı var.  Bu meydandaki Belediye Binasının ön cephe yenilemesi sona ermiş, kenar ve arka taraflarındaki yenilemeler devam ediyor.  Aşağıdaki resimde ise, Rus saldırısı sonrası inşa edilen Başkanlık Sarayı görülebilir. 
Tiflis sokaklarındaki eski binalarda yavaş yavaş yıkılıyor, yerlerine yeni apartmanlar inşa ediliyor:












Yenilenen cadde ve sokaklarından bazı kareler:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder