23 Nisan 2012 Pazartesi

Gürcistan Turistik

Bir Türk olarak rahatlıkla ziyaret edilebilecek ülkelerden biri daha:  Gürcistan.  TAV tarafından inşa edilmiş Tiflis havalimanına indiğinizde, modern ve temiz bir atmosfer ile karşılaşıyorsunuz.  Fazla sıra beklemeden pasaport kontrolünde, güleryüzlü bir bayan memur sizi ülkeye buyur ediyor.  Uçuş süresi kısa, uçuş saatleri gündüz, vize yok.  Tiflis, Kafkaslarda kalmış bir Avrupa şehri.  Tarihi Gürcü uygarlıklarının merkezi.

Çoğu güzel şehrin olduğu gibi, Tiflis’te bir akarsunun yanında kurulmuş: Mtkvari nehri.  Kura olarak da anılıyor.  Tbili Gürcüce "sıcak" anlamına geliyormuş. Tblisi yani Tiflis ise "sıcak yer".  Kente ilk yerleşenler, sıcak su kaynaklarından dolayı bu ismi vermişler.   Etkileyici bir Kafkas başkenti.  Gürcü kültürü çok eskilere dayanıyor.  İmparatorluk geçmişi barındırıyor.  Ancak tarihlerinde birçok işgali de yaşamışlar.  Persler, Selçuklular, Osmanlılar, Ruslar dahil olmak üzere 29 kere olduğu söyleniyor.  Tiflis ticaret yolları üzerinde.  Gürcüler Ortodoks Hristiyan.  Tiflis’te tarihi kiliselere rastlamak mümkün.  Ben iş için gittiğimde Metro ile görme fırsatı bulamasam da, duyduğum kadarı ile görülmesi gereken yerler arasında Narikaya Kalesi ve Mtatsumunda Parkı var. 

Meşhur Rustaveli bulvarında SSCB döneminden kalma binaları görmek mümkün.  Bunların bazıları restore edilerek otel ve alışveriş merkezine çevrilirken, eskileri Sovyet dönemini bizlere hatırlatıyor.  Zaten şehir merkezi dışında ve diğer şehirlerde, tüm eski SSCB ülkelerinde rastlanabilecek, bizim köy evleri benzeri, damları metal evleri ve içlerinde gelir düzeyi belli ki düşük olan nüfusu görmek mümkün.  Tiflis’te metro var.  Metro işareti de diğer SSCB dönemi ile aynı.

Gürcü ürünleri arasında bir numara’da şarap geliyor tabi ki.  Gürcü şarapları dünya çapında şöhrete sahip.  Teliani, Mukuzani, Naparelli önde gelen markalardan.  Ben ilk seyahatimde Batum’daki bir Türk marketinden 4 şişe almıştım, tanesi 10 USD kadardı ki bu ortalama bir fiyattı.  Tiflis’te üretilen yerel ama yine bilinen biraları ise Kazbeki. Bir dağ adı.

Tiflis’ten Batum’a araba ile 4 saatte gitmek mümkün.  Yollar tehlikeli veya bozuk değil ama çok da konforlu değil.  Tiflis gibi Batum’da mutlaka görülmesi gereken şehirlerden.  Özellikle turist olarak.  Batum Sarp sınır kapısına sadece ve sadece 12 KM uzaklıkta, daha doğrusu yakınlıkta.  Batumdaki Gürcülerin ciddi bir oranı Müslüman ve Türkçe yaygın.  Karadeniz sahilinde bir çok turistik oteller var ve bir kısmı Türkler tarafından inşaa edilmiş ve işletiliyor.  Batum Havalimanı da TAV tarafından işletiliyor.

Gürcüler Ortodoks.  Bir müşterimin odasında o dönemdeki Gürcistan Başkanı ve İstanbul’daki Fener Rum Patriği’nin beraber bir fotorafını görmüştüm.  Sokaklarda insanların bazı eski kiliselerin yanından geçerken (yürüyerek veya araç ile) istavroz çıkardığına şahit oldum.  Bende dinlerine bağlı bir toplum izlenimi bıraktılar.

Gürcüler belki çok büyük bir alanda hüküm sürmemişler ama bir impatorluk kültürüne sahipler.  Mevcut topraklarında uzun bir süreye giden geçmişleri var.  Kendine has alfabeleri mevcuttur.  Gürcü mutfağı ve şarabı dünyaca ünlüdür.  İleride Kafkasların önde gelen bir turizm merkezi olması şaşırtıcı olmayacaktır.  Müthiş bir doğası var.  Tiflis zaten dağ eteğine kurulmuş.  Gürcistan’ın en meşhur dağı Tiflis’e 150 km uzaklıktaki, Kazbeki.  Gürcistan’da kayak yapılabilecek 3-4 kayak merkezi var.  Bu merkezler ve Tiflis’e uzaklıkları (araba ile): Gudavuri 2 saat, Bakuriyani 4 saat, Svaneri 8 saat. 



Xvanchkara meşhur şarabı, Kazbeki de yerel ve meşhur bira markasıdır. Bu fotorafı Tiflis'te, bir önceki resimdeki tarihi kiliseye oldukça yakında çektim.  Gürcistan'da böyle şarap dükkanlarına rastlamak mümkün.  Fiyatlar uygun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder