22 Nisan 2012 Pazar

Tebriz Notlarım

Tebriz’e ilk ve şu ana kadar tek gidişim Temmuz 2010’da idi.  Gitmeden önce duyduklarım “yemeklerinin çok güzel, halılarının meşhur ve üniversitesinin eski ve köklü olduğu” idi.  Tebriz hanımları misafirperverlikleri ve çalışkanlıkları ile de İran içinde nam salmışlar.  Bir misafir gelmeden günlerce hazırlık yapar, bol çeşit ile mükemmel sofralar kurarlarmış. 

Yazın gitmemize, Tahran’da çok sıcak olmasına rağmen, Tebriz’de akşamları hava serinliyordu.   

Ben Pars Hotel El Gole’de kaldım.  Havalimanına taksi ile yaklaşık 20 dakika mesafede.  Yeni bir otel, 10 katlı.  Modern bir mimarisi var.  İran’da kaldığım en temiz otellerdendi.  En üst katta dönen bir lokantası var.  Otelin pahalı mı, ucuz mu olduğunu öğrenemedik, sağolsun Tebriz’de yatırımı olan bir Türk müşterimiz bizi misafir etti. 

Otel eskiden Şah Gole (Şahın Gölü), şimdi ise El Gole (Halkın Gölü) yanında idi.  Çok büyük bir park ile çevrelenmiş.  Parkın bol ziyaretçisi var.  Hem şehir dışından gelenler, hem de Tebrizliler parkta bir çok çadır kurmuşlar. Haftasonları ve tatil günlerinde bu çadırlarda kalıyorlar.  Gölün etrafında, Tebrizin serin gecelerinin tadını çıkarıyorlar. 

Tebriz’e Tahran’dan taksi dolmuş ile geldik.  Azadlık meydanı yanındaki Tahran Otobüs Terminalinden kalkıyor bu dolmuşlar.  Kişi başı 25 USD.  Biz kişibaşı 50 USD verdik ve iki kişi aynı takside, başka yolcu olmadan seyahat ettik.

Tahran’dan Tebriz’e bizi götüren taksi şöförü yaklaşık 70 – 75 yaşlarında idi.  600 kilometreye yakın yolu, yaklaşık 6 saatte aldı, çok az mola vererek.  Yol son derece düzgündü:  3 şerit gidiş, 3 şerit geliş, otoban. 

Tebriz’e yaklaşırken “Doğu Azerbeycan’a Hoşgeldiniz” tabelası gördük.  Tebriz içinde de Azerbeycan Bulvarı, en büyük ve merkezi caddelerden biri.  Azerice ve Türkçe yaygın olarak konuşuluyor ve anlaşılıyor.  Biniğimiz taksilerin çoğunda Türkçe müzik dinleniyordu.  Girdiğimiz bir dükkanda Tarkan dinliyorlardı.

Tebriz havalimanı Tahran ve Mashad havalimanına göre nispeten daha yeni ama daha küçük.  Uçağa terminalden yürüyerek binilip, iniliyor. Ancak altyapı sağlam:  Ücretsiz kablosuz internet erişimi, bol elektrik prizi, bol pasaport kontrol noktası, hızlı güvenlik kontrolü var.  Temiz. 

Haftanın 5 günü THY, 2 günü İran Air İstanbul’a gidip, geliyordu.  Böylece Tebriz’den her gün İstanbul’a gidiş, gelil vardı.  Tebrizliler bu durumdan memnun.  Tebriz Türkiye sınırına 2 saat uzaklıkta.  Kars’a veya Van’a ulaşım mümkündür.

Bir önceki vali ya da belediye başkanı çok aktif, vizyon sahibi bir devlet adamı imiş.  Tebriz’e sanayi tesisi kazandırmak için, şehrin biraz dışında, yabancı yatırımları teşvik ettiği bir sanayi bölgesi ya da serbest bölge kurmuş.  Hakikaten de Türk yatırımcılar dahil bir grup yabancı yatırım gelmiş.  Ancak daha sonra başka bir göreve atanmış ve bu hamle de yarım kalmış.  Tebrizin önde gelen sanayi ürünlerinden biri de deri ve ayakkabıcılık.  Bu alanda faaliyet gösteren bir çok firma ve bir çok çalışan var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder